Полезни съвети при избор на зимни гуми

Основното предназначение на автомобилната гума е да елиминира несъвършенствата на пътната настилка, тя е един от най-важните компоненти, от който зависят комфорта и сигурността на придвижване.

Смяната на сезоните предполага и смяна на летните гуми със зимни. Ще Ви насочим към основните фактори, с които трябва да се съобразите при избор на зимни гуми, какви са характеристиките на гумите и как да ги съхранявате правилно.

Основни разлики на зимните гуми спрямо летните

Зимните гуми се различават спрямо летните по рисунъка на грайферите – те разполагат с многобройни ламели, които намаляват спирачни път и сцеплението при зимни условия. Препоръчва се да се слагат при трайно застудяване (при температури под 6 – 7 градуса). Зимните гуми са най-често симетрични. Монтират се така, че посоката на въртене да съвпада с посоката на движение на автомобила.

Обозначения по гумите

Какво означават символите по гумите?
Пример: „215/45R17 91W“

 • с „215“ е обозначена ширината на гумата измерена в милиметри;
 • „45“ е съотношението височина към ширина на гумата в проценти;
 • „R” означава радиалната структура на каркаса;
 • „17“ обозначава диаметъра на джантата в цолове/инчове;
 • „91“ е индекс за товароносимост; Товарен индекс/килограми – 75/387 кг, 80/450 кг, 85/515 кг, 90/600 кг, 95/690 кг, 100/800 кг
 • „W” означава скоростният индекс, определящ максималната скорост, на която издържа гумата; Индекс/макс. допустима скорост – P/150 км/ч, Q/160 км/ч, R/170 км/ч, S/180 км/ч, T/190 км/ч, H/210 км/ч, V/240 км/ч, W/270 км/ч, Y/300 км/ч, Z/над 300 км/ч.

Съвети

 1. През зимата е важно е да се кара със зимни гуми и на четирите колела!
 2. Съобразявайте се с максималният живот на зимните гуми – той трае не повече от 4 години.
  Каучуковата смес, от която се изработват зимните гуми старее с времето и губи своите качества, а високите температури и слънчевата светлина ускоряват този процес.
 3. Проверявайте следните индикатор:
  • износеност, намиращи се в надлъжните канали на гумите;
  • дълбочината на грайфера (Трябва да е не по-малко от 1.6мм);

Съхранение на гумите

Ако не разполагате с подходящи условия за съхранение на вашите гуми, може да се възползвате от услугата „хотел за гуми“. По този начин ще осигурите дълготраен живот на гумите, както и правилно съхранение.
В случай, че ги съхранявате при домашни условия е добре да знаете, че ако гумите са „обути“ на джанти, те трябва да се съхраняват в хоризонтална позиция (легнали). Ако са без джанти трябва да се държат вертикално. Важно и в двата случая е помещението за съхранение да не е влажно, да няма големи температурни колебания, да няма пряка слънчева светлина или концентрирани източници на топлина.

За Ваше удобство и спокойствие през зимния период Top Rent A Car предлага своите коли със зимни гуми без допълнително заплащане.

Източник: autoreview.bg

Posted in: