10 основни повреди на автомобила възпрепятстващи потеглянето му

Знаете ли, че най-честата причина колата Ви да не потегли е поради изтощен акумулатор? По статистически данни това се случва в около 20% от случаите. На второ място в тази класация се нарежда доста неприятната ситуация, в която разбирате, че сте си изгубили ключовете. Запознайте се с най-честите причини, които биха Ви попречили да потеглите и помислете как може да ги избегнете.

Статистически данни

  1. Изтощен или повреден акумулатор – 20%. Ако често пътувате на къси разстояния и Ви се налага многократно да палите и гасите двигателя, то това би изтощило акумулатора значително. Може да удължите живота на акумулатора като намалите използването на зависимите от него компоненти и по този начин той ще се презарежда по-бързо.
  2. Изгубени ключове – 10%. Нашия съвет, за да избегнете такава ситуация е да разполагате с резервни ключове за автомобила и да ги съхранявате поотделно. Ако ли не, винаги може да се обърнете към услугите на авто ключар.
  3. Спаднала или спукана гума – 5%. Регулярно проверявайте налагането на гумите и винаги преди дълго пътуване. Ако имате някакви съмнения, по-добре закарайте колата на сервиз, за да бъде отстранена повредата своевременно или се обадете и попитайте за съвет.
  4. Повреда на дистрибуторната капачка – 3%. Дистрибуторната капачка покрива дистрибутора, който подава високо напрежение към свещите. Ако тя е повредена и в дистрибутора попадне влага би могло да се получи късо съединение, което ще възпрепятства достигането на искра до свещите.
  5. Проблем с алтернатора – 3%. Алтернаторът зарежда акумулатора посредством мощността на двигателя, а също така осигурява захранване на електрическите компоненти на автомобила. Алтернаторът може да се повреди или да има лоша връзка.
  6. Проблем с горивото – 3%. Причина да не може да потеглите е липсата на гориво в резервоара. Този проблем е поправим, както и когато е използвано грешно гориво. Но помнете, че ако сте заредили с грешно гориво по грешка не бива да палите автомобила, за да не повредите двигателя!
  7. Проблеми с жилото на съединителя – 3%. Всеки път, когато сменяте скоростите е необходимо да използвате съединител. В един момент той може да дефектира и се налага неговата подмяна.
  8. Свещи – 3%. Свещите служат за възпроизвеждане на искра, която възпламенява горивото и въздуха в двигателя, и по този начин се задвижват буталата. Свещите се износват и трябва да се подменят, когато автомобила минава годишен преглед.
  9. Кабели за високо напрежение – 3%. Служат за пренос на искрата от запалителната система до свещите. Възможно е да дефектират и да възпрепятстват запалването на автомобила.
  10. Стартер – 3%. Стартера използва ток от акумулатора, който да запали двигателя. Ако стартера не сработи, автомобила няма да запали и да потегли.

Добре е да сте запознати с възможните повреди възпрепятстващи потеглянето на автомобила Ви и да знаете как да отреагирате в дадената ситуация. Грижете се добре за колата си и ще намалите броя на неприятните моменти.

Източник: youngcardriver.com

Posted in: