1, 5 млн. лв. оставят 15 000 туристи в Банско всеки ден

Карта на Банско
От Коледа досега хотелската база на града под Тодорка е на 100 % заета, зимният сезон 2009/2010 се очертава по-успешен от миналогодишния, казва пред в. “Струма” кметът Александър Краваров.

Посетители

В момента в зимен курорт №1 на България преобладават руснаците, сърбите и македонците. Пистите са много добре обработени и са отворени въпреки топлото време, в Банско се прехвърлят скиори от Боровец и Пампорово. Единственият проблем са опашките пред кабинковата станция, които в пиковите моменти достигали 200 метра. Кабинката извозва 2400 човека на час, около 1000 коли всеки ден се качват по пътя до Бъндеришка поляна и Шилигарника. В пиковите дни по пистите под Тодорка са карали ски и сноуборд над 12 000 души.

Ръст бележи и бизнеса с коли под наем и трансфери в Банско. Разширението на ски зоната с пускане на писта “Черна могила”, която стои неизползвана от 1986 г., с двуседалков лифт, може да реши проблема. Община Банско и фирмата-концесионер “Юлен” са готови да представят предварителни проекти и да финансират втората кабинка, твърди кметът. Нужно е спешно да мине процедурата съгласно Закона за защитените територии, за да може новата въжена станция да е готова до края на 2011 г. Тя ще бъде реализирана с минимална сеч, като общината се ангажира за всяко отсечено дърво да засади две, уточнява кметът.
От 80 до 100 лв. оставя всеки турист в Банско дневно, според статистиката. Очаква се до края на сезона сумата данадхвърли 100 млн. лв.