Колите от древността до появата им в България

От древни времена хората са мислили как да улеснят своето предвижване. Проучвания показват, че още 3000 години пр.н.е. в Месопотамия се е появило колелото. Доста по-късно през 190-те години от н.е. в Римската империя се използват самоходни колесници, задвижвани от скрити в тях роби.

samohodna kola davinchi Знаменит италиански архитект,изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса - Леонардо Да Винчи, проектира през 15 век.- най-първата самоходна количка от създаването на човечеството. Тя има 2 пружини, които като се навият колата може да измине 40 метра.

Около 200 години по-късно през 1765, в Русия, Самсуренков и Колибин правят колички с педали, които много наподобяват на проекта на Леонардо Да Винчи. Следва ерата на Индустриалната революция. Джеймс Уат изобретява парната машина, въвежда се единицата мярка „конска сила” и втората, наречена „Ват” (на името на изобретателя). Първата парна кола пък е на Никола Кунол, капитан от френската армия, военен инженер, който през 1769г. изобретява триколка, задвижвана от парен котел. Тя имала предназначение да тегли оръдията на френската армия, тежала 3 тона и може да се движи със скорост от 2 мили в час, т.е. на 10 мин трябвало да спира и да се зарежда с въглища.

Напредъкът на хората става все по-голям. Изобретен е първият двигател с вътрешно горене от родения в Белгия Жан Жозие Фетиен, който живял във Франция и през 1858г. Двутактовия двигател, който той изобретил бил задвижван с газ от въглища. Той получава патент, а двигателя е много ефективен (30 % КПД). По-късно френския учен Алфонс Дьо Рошар през 1862 за пръв път излага на брошура принципа на 4 тактовия двигател, но най-голямата заслуга за 4 тактовия двигател е на Николаус Ото, който усъвършенства дизайна на Дьо Рошар и на Леноар и прави ефективен газов мотор, като през 1867г. създава първия годен 4 тактов двигател.

balgarska kola na poshtite

През юли 1870г. Жозеф Равеол прави петролна кола, а преди това през 1864 Зигвит Маркус прави кола с вътрешно горене още преди Ото, но не я патентова.

В България също започват да се появяват автомобили като марката Мерцедес е един от първите военни автомобили, който е бил на въоръжение на инженерните войски на българската армия.


Интересно е да се отбележи, че през 1885 Карл Бенц започва да пробва своя безконен екипаж (количка с велосипедни колела, и двигател с маховик), но не той, а съпругата му била първият седнал зад волана на този автомобил. Тъй като Бенц не е бил напълно наясно как да управлява своето изобретение, след като се качва на триколката той се блъска в купчина тухли (първата автомобилна катастрофа).

patent za avtomobil.pngkola zadvijvana ot paraНа 29 януари 1886 Бенц получава първия си патент DAP 37 435 за автомобил с газ на 3 колела (около 300 кг).

Архивите показват, че първия парен автомобил се е движел с 15 км/ч и е бил около 0,9 конски сили. Бенц усъвършенства автомобила си и 2-3 години по-късно той вече е с 3 конски сили. През 1888 на изложбата в Мюнхен той печели златен медал за своето изобретение.

patent za avtomobil.png


Първия автобус в света

Бенц Омнибус, направен от Карл Бенц (1895), движел се е с 15 км/ч и е возел 8 пътника.Даймлер се счита за баща на автомобилната индустрия, той създава първия 4 колесен автомобил. През 1885 той конструира 300 куб. см. двигател и го патентова. Тогава той праща картичка до съпругата си, на която той рисува една звезда с три лъча, символ на трите вида транспорт, който ще се извършва с неговия двигател (по въздух, суша и вода). Това е днешната емблема на Мерцедес. При Даймлер се прави първия Мерцедес, който се е наричал „Даймлер”, след това австрийския консул Йелинек прави състезание в Ница с автомобили Даймлер като кръщава един от спортните автомобили на името на дъщеря си - Мерцедес. Мерцедес (от исп. – грация). Първия Мерцедес е конструиран 1901 от Майбах, който прави първия 4 цилиндров, 4 тактов двигател и патентова първия карбуратор. Около 1900-та година в света има само около 100 автомобила, а 100 години по-късно, през 2000 година, ако са били наредени всички автомобили една зад друга, броня до броня, то те са щели да обиколят екватора 4 пъти.patent za avtomobil.png

Херкулес- един от първите автобуси правени са във Варна, като шасито е на Шевролет. Шевролет е американска автомобилна марка на корпорацията Дженеръл Мотърс. Основана е през 1911 г. Главната квартира на Шевролет е в град Детройт, щата Мичиган.


fabrika za koli v bulgaria.png Първите работници пред фабриката на Рачо Джамбов 1930 по късно това става завод Чавдар, който е бил за производство на автобуси.

Първият автомобил в България е един електромобил, който идва 1889 по време на управлението на Стамболов. Ето и други първи неща, които се случват по това време: