предупредителен триъгълник на пътя

Как се поставя предупредителния триъгълник?

Предупредителния триъгълник е едно от задължителните пособия, с които всеки шофьор трябва да разполага в колата си. Основното му предназначение е да известява водачите, че след него има аварирал автомобил.

Наличието на триъгълник сигнализира на шофьорите да намалят скоростта и да повишат вниманието си. Поставянето му има както сигнализираща, така и превантивна функция.

Изисквания

Предупредителните триъгълници се поставят в изправено положение (т.е. перпендикулярно на пътното платно) и от страната на движение на авариралия автомобил. Те трябва да бъдат разположени на разстояние от минимум 50 м. и със светоотразителна част насочена към идващите отзад автомобили, така че да се забелязва отдалеч от водачите. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-рано ще се забележи и ще се увеличи времето за реакция.

Как да изчислите разстояние от 50 м.? Приблизително две крачки на човек се равняват на 1 м., следователно трябва да извървите 100 крачки от вашия автомобил в обратна посока и да поставите предупредителния триъгълник.

Може ли да се използва всякакъв триъгълник? Отговорът е, не. Триъгълника трябва да е сертифициран и с отвор в централната част, а неговите характеристики трябва да са следните:

  • Триъгълникът трябва да е сгъваем, равностранен, светоотразителен и червен на цвят;
  • Дебелината на всяка от страните трябва да е по 7 см., а дължината им между 50-55 см.;