Chevrolet Captiva от Top Rent A Car

Как да карате безопасно през зимата?

Шофирането е дейност, която изисква голяма концентрация, това да познаваш автомобила, и да знаеш, как да реагираш в дадена ситуация. Да си добър шофьор са необходими още: бързина, сръчност, предвидливост, съобразителност и опит. Безопасното шофиране до голяма степен е свързано с гореспоменатите критерии, но разбира се и с познаването на правилата за движение и с пътната обстановка. Ето как всички тези качества могат да помогнат в дадена ситуация при зимни условия.

Концентрация

Концентрацията е важна, защото Ви държи съсредоточени единствено в управлението на автомобила под наем. Всяко разсейване би повлияло на безопасното шофиране при зимни условия. Тогава времето за реакция намалява и при поледица може да е невъзможно да избегнете дадена опасност.

Да познаваш автомобила

Да познаваш автомобила означава да разпознаваш сигналите, които той ти дава в различни ситуации. За целта използвайте вашите сетива: зрение, слух, обоняние, усещане за промяна в температурата. Разпознаването на сигналите и знанието как да се справите ще ви дадат увереност на пътя през зимата.

Бързина и сръчност

Това са качествата, които трябва да притежавате в случай на загуба на концентрация или когато неочаквано изникне ситуация в зимни условия. Подкрепени със знание какво точно да направите, бързината и сръчността ще Ви спестят евентуални щети и доста разправии.

Предвидливост, съобразителност и опит

Предвидливостта това е способността да очаквате какво ще се случи в дадена ситуация и да сте подготвени за реакция. Съобразителността това е правилното решение, което да вземете в тази ситуация, а опита показва предходния Ви подход в дадената ситуация и на базата на него ще може да избегнете грешката, която сте допуснали или да повторите правилното подхождане в ситуацията.

Правила на движение и пътна обстановка

Тези два критерия са тясно свързани. Правилата на движение се учат още по време на курсовете по кормуване, но едва опита и практиката биха затвърдили тези знания. Зимата е времето, когато автомобилите са доста по взискателни и трябва да ги третирате по внимателно. Студа и ниските температури водят до заледяване на пътната настилка, а това от своя страна би довело до по-голям спирачен път, възможност за поднасяне, буксуване на едно място. Нашите съвети в тези ситуации са следните:

  • За да намалите спирачни път до минимум спазвайте пътните знаци и карайте на дистанция от предходния автомобил.
  • Ниската скорост ще Ви позволи по лесно спиране през зимата.
  • Поднасянето се дължи отново на по-висока скорост, но този път при завиване. Затова внимавайте при завой и не подавайте рязко газта.
  • Когато не искате колата под наем да не затъне при потегляне или пък да върти на едно място трябва да имате включен Traction control или ако нямате да потеглите много плавно, почти без газ.