Туристически наръчник за Летище София

Коли под наем на Летище София

Катедралата Александър Невски, София
Катедралата Александър Невски, София

София е най-големият град в България и същевременно една от най-компактните столици в Европа. Градът е посещаван както от бизнес туристи, така и от туристи отправили се към морските ни курорти или ски курортите Банско и Боровец. Ако планирате да посетите София и все още не сте си резервирали кола под наем, може да го направите като използвате формата ни за резервации на автомобили под наем отляво. Може да наемете кола от Летище София в офиса на Top Rent A Car.

Ако пътувате от София, Top Rent A Car има офис на Летище София, от където може да наемете своят автомобил на място. През последните години София се превърна в предпочитана световна дестинация за инвеститорите. По улиците на града наред с останките от хилядолетната българска история, ще видите лъскави бутици и молове, пет-звездни хотели и най-добрите нощни клубове в България. София е и много "зелен" град, с открити пространства в рамките на града и гледка към величествените заснежени склонове на Витоша. Не на последно място, София е предпочитана туристическа дестинация, с интересни места, които можете да разглеждате в продължение на дни като най-лесния и удобен начин да го направите е да вземете кола под наем от Летище София. София претърпя бърз растеж през последните години. В модерният град на едно място са събрани толкова много интересни места, които можете да посетите, че най-добрият и лесен начин да го направите е да вземете автомобил под наем от Top Rent A Car.

Обща информация

Летище София
Летище София

Летище София (официален уеб-сайт на летището: https://www.sofia-airport.bg/), е най-голямото международно летище в България, обслужващо над три милиона пътници годишно (с изпращачите–общо достигат към пет милиона). Разположено е на около 10 километра източно от центъра на столицата, като чрез булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе" може да се стигне до центъра на града. От северните квартали удобно се достига до аерогарата и по ул."Източна тангента". Летище София разполага с два терминала: Първи и сравнително новият Втори (открит през 2006г.).

Транспорт

коли под наем
Коли под наем

Придвижване между двата терминала:
Летището предлага безплатен транспорт между Терминал 1 и Терминал 2, който се движи през 30 минути в часовете от 07:00 до 18:00 ч., а между 18:00 и 23:00 ч. трябва да се направи специална заявка на гишетата "Информация", които се намират в обществените зони на двете терминални сгради.

 • Таксиметрови услуги
  За улеснение на пътниците, близо до западните изходи на салони "Пристигане" на Терминал 1 и Терминал 2 има таксиметрови стоянки, но може също така да се поръча такси на гишетата на компаниите за таксиметров превоз, намиращи се в зоните за пристигащи пътници в двата летищни терминала. Избягвайте случайните таксита, тъй като рискът да попаднете на некоректен шофьор не е за подценяване.
 • Градски транспорт
  Билети за средствата за Градски транспорт може да се закупят от реповете в публичните зони на двата терминала. За всеки багаж по-голям от "60х60х40 см" трябва се таксува (перфорира) отделен билет, иначе съществува риск от глоба на стойност 10 лева (десет пъти стойността на билета). Само два автобуса на Градски транспорт отиват до Летище София: номер 84 до Терминал 1, и номер 284 до Терминал 2. За около час и двата автобуса извършват маршрута от началната до крайната спирка, СУ "Св. Климент Охридски", при нормален трафик. За да сте сигурни, че ще пристигнете на време за съответния полет е добре да си предвидите поне още толкова време. В близост до СУ "Св. Климент Охридски" може бързо и лесно да хванете метро, автобус и тролей в зависимост от това накъде сте се насочили (за справка официалният сайт на Софийски Градски транспорт: sumc.bg).
 • Паркинги
  Има открит паркинг точно пред Терминал 1 и покрит на Терминал 2 (свързан чрез топла връзка с обществените зони на заминаване и пристигане), като ползването на съответните се заплаща в зависимост от престоя: между 2 и 25 лева за открития и между 3 и 27 лева за закрития. На Терминал 1 таксуването става на гишето на изхода от паркинга, а на Терминал 2 - на автомата, който е точно до асансьорите за подземните нива на паркинга или на гишето отстрани.
 • Трансфери и автомобили под наем
  Доста удобно е да се наеме кола или да се поръча трансфер от или до летището, тъй като това спестява доста време и пари за таксита, паркинги и прочее. Няколко компании, предлагащи тези услуги разполагат с офиси на самото летище.

Услуги:

Бизнес-салон
Бизнес-салон
 • Интернет достъп
  Летище София предлага на клиентите си безплатен безжичен интернет (wireless hot spot zone).
 • Бизнес-салон
  Бизнес - салонът се намира на втория етаж, в транзитния салон на залата за "Заминаващи пътници". Може да се ползва два часа преди първия и до последния излитащ за деня полет, като това става чрез покана от авиокомпанията, с която пътувате, издадена на гишето за регистрация на пътници, на летище София. Разполага с фотокопирни и факс - услуги, Интернет, българска и чуждестранна преса.
 • Магазини, кафенета и други
  Както всяко летище, и софийското разполага с ресторанти и кафенета с доста богат асортимент. В магазините може да се закупят вестници, списания, тютюневи изделия и аксесоари, алкохол, детски играчки, традиционни български сувенири от дърво, керамика, ръчни плетива и тн. В Терминал 2 има банкомати, обменни бюра (в зоната за получаване на багажи и в зоната за пътници на ниво 1), поща, застрахователни и банкови офиси.
 • Летище София разполага със специализирана стая за обслужване на майки с деца, както и стая, предназначена за извършване на религиозни ритуали за вярващите.
 • Службите за лекарски и ветеринарно-санитарен контрол също са на разположение на заминаващи и пристигащи пътници. Тук е момента да се отбележи, че е позволено пренасянето на медикаменти в ръчния багаж, необходими по време на полета, но е препоръчително те да са придружени от рецепта и да са в оригиналната си опаковка. В случай, че по време на полета пътникът има неотложна необходимост от спринцовки или писалки за лечение на диабет или анафилактичен шок, то за тяхното пренасяне в ръчния багаж изрично е необходим съответния медицински сертификат.

Авиокомпании и дестинации

 • Вътрешни линии
  Уиз Еър и България Еър поддържат вътрешните линии по следните дестинации: Варна и Бургас.
 • Външни линии
  Нискотарифните авиокомпании EasyJet и Germanwings разполагат с офиси за продажба на билети на самото летище, които са разположени вдясно от гише "Информация"на Терминал 1.

Авиокомпаниите, които имат редовни линии от и до Летище София по международните дестинации са следните: Аерофлот; Аеорсвит, Еър Франс, Еър Малта, Алиталия, Аустриян Еърлайнс, Бритиш Еъруейс, България Еър, Чех Еърлайнс, Кипър Еъруейс, Изи Джет, Ел Ал, Джерман Уингс, Лот, Луфтханза, Малев, Олимпик Еъруейс, Суис, Таром, Туркиш Еърлайнс, Уиз Еър България, Флай Ники, Кимбър Стърлинг, Пегасос, Урал Еърлайнс.

Авиокомпании със сезонни/чартърни линии: Балкан Холидейс, България Еър, Българиан Еър Чартър, Донбасаеро, Монарх Еърлайнс, Ноувелеър, Пегасос, Россия, Скай Еърлайнс, Томсън Еърлайнс, Томас Кук Еърлайнс.

От Летище София може да се лети до следните дестинации: Холандия, Албания, Алжир, Австрия, Белгия, Великобритания, Гърция, Германия, Дания, Испания, Италия, Изрaел, Кипър, Ливан, Македония, Малта, Полша, Русия, Румъния, Франция, Чехия, Швейцария, Украйна, Унгария, Турция и др.

Модернизации и иновации

Летище София придобива все по-модерен и интерактивен вид, посредством серия от проведени модернизации и въвеждането на различни иновации:
Наскоро аерогарата се сдоби с любопитна нова придобивка, а именно: площадка за авиационна фотография. Тя се намира на най-високото ниво на новия Терминал 2 и предоставя прекрасна видимост и към двата терминала на Летището. Специална платформа на терасата и остъклената зала откриват невероятна гледка към излитащи и кацащи самолети от всички краища на света. Така че това съоръжение е идеално за любителите на така наречената "спот"-фотография, както и за обикновените аматьори-фотографи. Вече е одобрен и започнат и проектът за модернизация и разширение на пътническия салон в зоната за пристигащи пътници от страните извън Шенген на терминал 2. Очаква се и построяването на нова въздушна кула, чието изграждане ще е на стойност няколко десетки милиона лева, като тепърва ще се обявява конкурс за обществена поръчка. Изобщо тенденцията за развитие на софийското летище е насочена към постигане на максимално удобство и функционалност, съгласно европейските и световни стандарти.

Какво да се види в София

Музеи

Национален Военноисторически музей
тел.: + 359 2 946 18 05 e-mail: m.museum@bol.bg
Работно време: 10:00 до 18:00

Етнографски институт и музей,
тел: +359 2 988 41 91 e-mail: eim_bas@mail.bg

Национален музей "Човекът и хората"
тел: +359 2 865 66 39 e-mail earth.and.man@gmail.com
Работно време: 10:00 до 18:00

Национален Исторически музей
tel.: +359 2 955 42 80 e-mail: nim1973@abv.bg

Археологически музей
тел: +359 2 988 24 06 e-mail: aim-bas@aclubcable.com
Работно време: 10:00 до 18:00.

Национален политехнически музей
тел: +359 2 831 30 04 e-mail: polytechnic@abv.bg
Работно време: 09:00 до 17:00

Национален природонаучен музей
тел: + 359 2 987 41 95
Работно време: 10:00 до 18:00.

Къща-музей на най-известния български писател - Иван Вазов

Музей по палеонтология и исторична геология
тел: +359 2 930 82 00

Галерии в София

Национална галерия за чуждестранно изкуство
тел: +359 2 988 49 22 e-mail: ngfa@abv.bg
Работно време: 11:00 до 18:00

Национална Художествена Галерия
тел: +359 2 980 00 93
Работно време: 10:30 до 18:00

Софийска градска художествена галерия
тел: +359 2 987 21 81
Работно време: 10:00 до 19:00

Църкви в София

Храм-паметник „Св. Александър Невски“

Боянска църква
тел: +359 2 959 09 39 e-mail: nmbc@nmbc.orbitel.bg
Работно време: 09:00 до 17:00.

Свети Георги (ротонда в София)

Света София (София)

Конкатедрален храм „Свети Йосиф“
тел: 02/9815548
Светите литургии: Сб. 17:30; Нд. 10:30

Други места за поклонение

Баня Баши джамия

Софийска синагога
Работно време: 09:00 до 16:30

Други исторически забележителности в София

Амфитеатъра Сердика

Паметника на Александър Батемберг

Паметника на Васил Левски

Паметника на Цар Освободител

Паметника на Незнайният Войн

Двореца на Княз Батемберг

Софийска Градска Минерална Баня

Много градски паркове и площади

Най-големият градски парк в София се нарича "Борисова градина"

Градската градина е една от най-старите в България. Съществува от 1872

Площад Батемберг се намира в центъра на столицата и често е арена на празненства и концерти

Много известен в България е площад Славейков, прочут с книжният си пазар

Друг голям площад е Патриарх Евтимий