Туристически наръчник за Летище Пловдив

Коли под наем на Летище Пловдив


Летище Пловдив

Предлагаме Ви доставка на автомобили под наем от Top Rent A Car директно на Летище Пловдив, както и до хотел или адрес в Пловдив. Може да резервирате Вашата кола от формата за резервации, или да ни се обадите на +359 888 333 548 и +359 887 205 813.

Обща информация

Летище Пловдив обслужва втория по големина град в България. Летището се намира на 13 км от град Пловдив, по пътя Пловдив – Асеновград – Пампорово; и е разположено едва на един километър от ЖП гара Маврудово. Летището също така е познато като летище Крумово, заради близостта му до градче с това име. Летище Пловдив е в близост до зимните курорти Банско, Пампорово и Боровец, както и до балнео курортите Хисаря и Велинград. Разположено е на 140 км от българската столица, като въпросното разстояние се минава с кола за приблизително час и половина по магистрала Тракия. Това е и причината Летище Пловдив да е със статута на резервно летище, когато метеорологичните условия в София не позволяват на самолетите да се приземят.
На 28 години след откриването на летището през 1981 година, управата на Летище Пловдив започва изграждането на нов терминал, който да обслужва по 1000 пътници на час, както и четири нови стоянки и писта. Новопостроените съоръжения се използват от август 2009

Полети

Летище Пловдив

Поради близостта си до зимните курорти, Летище Пловдив представлява една своеобразна врата към снежните и красиви български планини. Лятото може да е най-слабият за летището сезон, но зимата се отплаща щедро с безброй полети до Обединеното Кралство, Ирландия, Австрия, Русия, Украйна, Беларус, Полша и Турция. Изпълняват се и редовни вътрешни полети до летище Бургас, които позволяват на пътниците да избират полети в по-широк времеви спектър. Летището обслужва също така и карго полети.

Услуги

Летище Пловдив е част от различни организации като ИКАО, ЕКАК, ИАТА. Ето защо прилаганите мерки за сигурност могат да бъдат сравнени с тези, прилагани на всяко друго европейско летище. Летището има безплатен паркинг, а терминалът му обслужва безмитен магазин, кафене, заведение за бързо хранене, ВИП зала, АТМ, безплатен безжичен интернет достъп, стаи за майки с деца и специални съоръжения за пътници с намалена подвижност, православен параклис, безплатни колички за багаж. Летище Пловдив предлага услугите си и на полети от общата авиация, обучителни полети, карго полети, специални полети за спасителни мисии.

Атракции

Срещу Летище Пловдив се намира въздушна база Крумово. През 1961 г. там бива сформиран 44ти вертолетен авиополк, който през 1981 бива преобразуван в 24та вертолетна авиобаза на ВСС. През 1991 в базата открива врати единственият в България Музей на Авиацията.
Всяка година от 2005 насам Летище Пловдив домува на авиационно шоу. Шоуто се състои на 6ти септември, когато градът също така празнува и празника на Пловдив.

Откъде да наема кола на летище Пловдив?

Top Rent A Car предлага доставки и трансфери до всички български летища, както и на съседните страни. Не забравяйте да наемете кола от Top Rent A Car. Използвайте резервационната форма вляво. Top Rent A Car има офис на ул. "Мими Балканска 140", Летище София, между Терминал 1 и Терминал 2. Осигуряваме безплатен трансфер от и до Терминалите на Летище София.

Разстояние от центъра на града