Туристически наръчник за Летище Варна

Коли под наем на Летище Варна

От 2003та предлагаме рентакар услуги на територията на Варна и страната. През 2010та Top Rent A Car откри и офис на Летище Варна. Офисът се намира на изключително удобно място, до бюро Информация. Тук може да резервирате автомобил, както и да вземете или върнете този, който вече сте резервирали. Може да запазите вашата кола под наем чрез формата ни за резервации или като ни се обадите на 0887 205 813.

Офис: Летище Варна 

Терминал 1, VAR 
След "Информация" 
Мобилен.: +359 887 205 813 
Телефон.: +359 52 740 047 
e-mail: bookings@toprentacar.bg
 
 

Обща информация


Изграждането на летище Варна започва през 1946 година и приключва с отварянето му през май 1948. Летището е малко, а полети се извършват само до столицата София. По-късно се взема решение за изграждане на по-голям терминал през 1972, а през 1974 и на по-голяма писта. След тези промени обслужваните дестинации и броят пътници се увеличават. Летището е разположено на 8 км от град Варна и има директна връзка с международните главни пътища Е-70 и Е-87. Редовната автобусна линия 409 свързва летището  с града; маршрутът му е започва от гр. Аксаково, през летището, автогарата, три от най-големите молове в града, центърът, следват летните курорти и Варненски Свободен Университет.

Разбира се, автобусът не е най-добрата опция при наличието на повече багаж и в този случай на помощ се притичват многобройните таксита. Проверката на ценовата им листа е почти задължителна, но някои шофьори превозват пътници на вече определена сума до по-често изпълняваните дестинации.


През 2006 година летища Варна и Бургас биват отдадени на концесия на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт. Договорите са за 35 години и компанията има високи очаквания за този период. Фрапорт планират да построят нов терминал, увеличат броя на редовните полети, подобрят качеството на услугите и да разделят потока на пътниците според Шенген.

Полети

Въпреки че летището работи целогодишно, главният поток от пътници е през лятото. Летните курорти около Варна изкушават много чужденци и така броят не само на полети, но и на дестинации се увеличава. Това увеличение се усеща главно от април до октомври. През този период най-силни месеци са август и началото на септември, когато летището с гордост поема над 100 полета на ден. Редовните целогодишни полети свързват Варна с Лондон, Будапещ, Виена, българската столица София и от 2010 година и с Москва.

Услуги

Летище Варна предлага разнообразни услуги едновременно на пътниците и посрещачите. Терминал Пристигащи разполага с обменно бюро и безмитен магазин, из които пътниците могат да се разходят, докато чакат багажът им да бъде разтоварен. Офисът на Изгубени Вещи се намира на самия терминал, така че при липса на даден багаж, пътникът веднага може да докладва на службата. Пред терминала са разположени няколко будки, офиси, клон на банка с ПОС терминал и кафене.

Терминал Заминаващи предлага на пътниците си луксозно кафене; заведение за бързо хранене, където пица или български национални ястия могат да бъдат поръчани; много добре зареден с алкохолни напитки, цигари, парфюми и играчки магазин, както и специален магазин за български стоки, където могат да се закупят сувенири, кисело мляко и вина. Терминалът разполага с просторна тераса, която гледа към пистата и стоянките на самолетите, така че пътниците могат да се насладят на гледката на обслужваните самолети, докато чакат повикването за полета си. Тъй като в цялата сграда на летището пушенето е забранено, терасата е своеобразна зона за пушачи.