Туристически наръчник - с кола под наем във Варна

Откъде най-бързо и лесно да наемете кола във Варна?

Крайморска алея - Варна
Крайморска алея - Варна

Ако планирате да посетите Варна, може да наемете кола от Top Rent A Car, ако все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации на коли под наем отляво или посетите някои от офисите ни за наем на автомобил във Варна.

Top Rent A Car има офис на ул. Цар Освободител 17 А, Варна откъдето може да наемете своя автомобил на място. Top Rent A Car Ви предлага и ваканционни апартаменти под наем, за вашата перфектна почивка във Варна или района. Компанията е водеща в областта на рентакар услугите в България. Може да използвате Варна като начална точка за вашето пътуване в България. Морската столица е разположена в близост до много черноморски курорти: Калиакра, Каварна, Балчик, Албена, Кранево, Златни Пясъци, Св. Константин и Елена, Камчия. Top Rent A Car предлага и директни доставки до всички морски, зимни и голф курорти в България. Ако имате нужда от повече информация относно доставките и трансферите, които предлагаме, моля разгледайте страницата ни с Допълнителни Услуги.
Летище Варна
Clio IV от Top Rent A Car

Обща информация за Варна

Варна
Катедралата във Варна

Варна е най-големият град на българското Черноморие. Намира се в североизточна България, и е на около 450 км от София, минавайки през Търново, което е на 225 км. Разстоянието от Бургас е около 130 км. Построен е върху античния римски град Одесос. Дори и Одесос да е най-старият ни познат град в този край, около Варна има исторически и културни доказателства, че по тези земи е имало заселници още преди новата ера. Нека и не забравяме, че най-старото ковано злато е намерено точно във Варна. Ако имате нужда от кола може да ползвате услугата колa под наем от Top Rent A Car.

Градът разполага с летище, което редовно обслужва няколко дестинации в Европа, а през летния сезон полетите се увеличават не само в Европа, но и до Източна Азия. Пристанището е предимно за превоз на стока, но веднъж месечно луксозни лайнери спират за ден-два. В града има множество хотели и апартаменти, които се дават под наем. Обикновено апартаментите са заети през академичната година заради студентите, но често тези същите жилища се дават под наем през лятото на туристи.

Варна поглед отгоре - видео с дрон

Виртуална разходка из Варна

Нощен живот и дейности във Варна

Яхтено пристанище - Варна
Яхтено пристанище - Варна

Варна е лятната столица на България и по тази причина нощният живот е щедър през лятото – има ресторанти (Ди Вайн, Хепи, Ориент), барове, дискотеки, които удовлетворяват всеки музикален вкус. Почти всички летни дискотеки се намират на 1-ва алея – дълга пешеходна алея, която започва от пристанището, минава през центъра и достига северния край на града, спирка Почивка. 

Наред с 1-ва алея върви и Морската градина. Паркът е с добре поддържани асфалтирани алеи, по които могат да се карат колелета, кънки и скейтбордове. Има просторни поляни, където могат да се правят пикници, да се спортува и да се играе. Любителите на силни усещания могат да посетят училището по сърф на 1-ва алея или да се престрашат да скочат с бънджи от Аспаруховия мост. Скоковете се провеждат всеки летен ден, а през останалите сезони само събота и неделя. Общинският плувен басейн е в центъра на града, и е целогодишно отворен. Спортната зала е една от най-големите на балканския полуостров с целогодишни спортни занятия. 

Какво си заслужава да се види във Варна?

Варна - плаж Рапонги
Варна - плаж Рапонги

Варненският Зоокът е разположен в сърцето на морската градина. Всъщност зоопаркът е доста малък, но малкото езеро в средата му го прави привлекателно място за разходки и почивка. Делфинариумът също се намира в морската градина, а представленията са два пъти на ден, с изключение на понеделниците. Аквариумът е също разположен в морската градина, сградата включва музей и живи експонати от морските дълбини.

С изключение на местата, където хората могат да се любуват на животинския свят, Варна предлага и много места, където туристите могат да почувстват природа и история. Близо до варненския Аквариум се намира Военноморския Музей, пред който гордо стои корабът „Дръзки”. Корабът е отворен за посещения с гид. Друг интересен музей е Историческо-археологическият Музей, където често гостуват изложения от целия свят, и където се съхранява и най-старото злато откривано някого. Варна също разполага и с Куклен музей, който се намира до Кукления театър.

Из цяла Варна се срещат останки от римската империя, като техният брой преобладава в централната част на града, близо до Морската градина. Повечето от тях са оградени, но част от тях представляват запазени Римски Терми и са преобразувани в музей. Само на 3 километра от града, посетителите му могат да се насладят на гледката на „Побитите камъни”, скални образувания в различни форми, включително и тази на каменна гора.

Друго красиво място е Аладжа манастир – стар скален манастир, като монасите са живеели в естествените му ниши. Манастирът е разположен в резервата „Златни пясъци”, а до него може да се стигне с кола или пеш, директно от курортния комплекс. Пътеките в резервата са многобройни; някои от тях водят до поляни с чешми, а една от тях стига дори до близкото градче Кранево.

Рибарска лодка край Варна
Рибарска лодка край Варна

Друго красиво място е Аладжа манастир – стар скален манастир, като монасите са живеели в естествените му ниши. Манастирът е разположен в резервата „Златни пясъци”, а до него може да се стигне с кола или пеш, директно от курортния комплекс. Пътеките в резервата са многобройни; някои от тях водят до поляни с чешми, а една от тях стига дори до близкото градче Кранево.

Срещу входа на кк „Дружба” се намира Екопарк и ботаническа градина под опеката на СУ „Св. Климент Охридски”. В парка може да се използва барбекю, да се играят игри или просто да се правят разходки до розариума и малкото езерце. Тук също има следи от римско присъствие. В Екопарка се състои и Годишното Републиканско състезание по конен спорт.

Фестивали във Варна

Драматичен театър - Варна
Драматичен театър - Варна
 • През април във Варна се състои Фестивал на Занаятите. Има занаятчии от цяла България, които приемат поръчки и продават произведенията си. Състои се също така и Европейски Музикален фестивал, на който се изпълнява предимно класическа музика.
 • През май се провежда Международният Музикален Фестивал „Море и спомени”.
 • През юни се състои Международният Театрален Фестивал „Варненско лято”. Градът също така е горд с провеждането на открития фестивал Опероза Евксиноград.
 • През юли на всеки две години се провежда Международното Балетно състезание.
 • През август се състои Международният Джаз Фестивал „Варненско лято” и Международният Фолклорен фестивал. Варна също така отбелязва и Седмицата на морето, а към края на месеца започва Филмовия Фестивал „Любовта е Лудост”. Всяка втора неделя от месеца е посветена на Морския флот. Празникът бива отбелязван с музика в изпълнение военноморския оркестър, а понякога военните кораби могат да бъдат посещавани.
 • В началото на октомври се състои и Международният Куклен фестивал „Златният Делфин”, който обаче се провежда на всеки три години.

Хотели, ресторанти и места за пазаруване във Варна

Споерд Trip Advisor най-добрите хотели във Варна са:

 • Modus Hotel
 • Graffit Gallery Hotel
 • Grand Hotel London
 • Hi Hotel
 • Splendid Boutique

Най-желаните ресторанти според Trip Advisor:

 • Di Wine Restaurant
 • Wine Cellar
 • Villa Marciana
 • Orient Turkish Restaurant
 • mOdus bistro
 • My Cafe by Ani Boland

Варна е град, който комбинира в себе си уникална архитектура, исторически забележителности и всички градски удобства - хотели, ресторанти, магазини, козметични студия и кино, за да направят престоя Ви там незабравимо.


"Олимпийски плувен басейн, Варна" от Свилен Енев (Собствена творба) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons