Туристически наръчник - с кола под наем в Бургас

Откъде най-бързо и лесно да наемете кола в Бургас?

Паметник в Морската градина
Паметник в Морската градина

Бургас е най-големият град по южното Черноморие на България. Намира се в близост до българските курорти с най-добри плажове – Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Св.Влас, Поморие, Приморско, Созопол, Китен, Лозенец, които може да посетите като наемете кола от Top Rent A Car. Бургас е важен индустриален център и транспортен възел както и туристическа дестинация и начална точка за туристите пътуващи на юг.  Бургас предлага динамичен живот, просторен плаж, крайморска градина и редица интересни музеи.

Ако планирате да посетите Бургас и все още не сте си резервирали автомобил под наем, може да го направите като използвате формата ни за резервация на кола под наем отляво.

Top Rent A Car - офис Мол Плаза
Top Rent A Car - офис Мол Плаза

Обща информация и настаняване в Бургас

Централната част на град Бургас
Централната част на град Бургас

Бургас е красив град в югоизточна България. Лесно се стига до него с кола под наем от Варна: 130 км, София: 380 км. Градът е заобиколен от три езера, които са посочени за защитени зони. В Бургас се намира най-голямото пристанище в България, а летището, на което Top Rent A Car има офис обслужва международни полети целогодишно. Бургас не представлява толкова курорт, колкото врата към много курорти, разположени на север от града – Бяла, Слънчев Бряг, Созопол, Обзор и др. Конкуренцията между южните български курорти е остра, но въпреки това Бургас никога не е отпадал от нея. Градът предлага модерна архитектура, много хотели, където да се прекара нощта, прекрасна морска градина, широк плаж и много ресторант и заведения.

Виртуална разходка в Бургас

Какво си заслужава да се види в Бургас?

Центърът на Бургас
Центърът на Бургас

След настаняването следва задължителна разходка в Морската градина. Главните улици, които водят към нея са ул. Александровска и ул. Богориди. В Морската градина се намира Морското казино, което е било популярно място за срещи. В момента, обаче, то се реставрира и все още няма информация кога ще бъде отворено за посетители. Паркът върви през почти цялото време покрай плажа, така че почивка може да се направи по всяко време, или на някоя пейка в самия парк, или в някоя от многобройните кръчми по морската алея. Плажът на Бургас започва от индустриална зона на юг и продължава чак до солниците на север. Популярно място е Старият Мост, откъдето туристите могат да се наслаждават на морето и на гледката зад тях – плажът, паркът и другите посетители.

Шадраван в Бургас
Шадраван в Бургас

Тези, които предпочитат спорта пред разходките, ще се зарадват да прочетат, че Бургас може да им предложи разнообразие от дейности. В северната част на морската градина има клуб по конна езда, няколко тенис корта и местенце за парапланеризъм. Там също така се провежда и ежегодният фестивал на Пясъчните фигури. В централната част на плажа се намира уиндсърф училище, където може да се наемат инструктор или само оборудване.

Голям интерес представляват и останките от древни селища около Бургас. Някои от тях са Несебър (Месембрия), където посетителите могат да се насладят на най-старите в България църкви, Созопол (Аполония), Поморие (Анхиало), Бегликташ (старо тракийско светилище близо до Приморско) и крепостта Русокастро.

Фестивали в Бургас

Бургас е домакин на много международни и национални фестивали

Пясъчен фестивал в Бургас
Пясъчен фестивал
  • През март се състои Международния Кинофестивал "София Филм Фест на брега".
  • През май се провежда Национален Конкурс на цветята „Флора” в Морската градина. Там посетителите могат да накупят различни цветя или просто да се възхитят на въображението на домакините – обувки, преправени на саксии или лицето на Исус Христос, съставено от цветя. Също така се провежда и Международния Театрален Фестивал „Ерата на Водолея”.
  • През юни се състои конкурса „Градините на Сарафово – Бургас – лято, море”. Традиционните летни културни фестивали също се провеждат през този месец. 
  • През август се състои Национална Седмица на Морето и Международен Фолклорен Фестивал. През втората седмица на август градът е домакин на известния международен фестивал Spirit of Burgas. Фестът все още е млад, първото му издание бе през 2008, но тъй като има подкрепата на MTV, се очаква традицията му да продължи поне още няколко години със сигурност.
  • През септември има есенно издание на Флора фестивала, както и Международно състезание по спортни танци Idsf International Open.

Най-добрите ресторанти в Бургас

Според читателския рейтинг, най-добрите ресторанти в Бургас според TripAdvisor.com са:

  • Хепи
  • Ресторант "ROSE"
  • Монте Кристо

Информация за авторските права върху използваните изображения
Кея в Бургас от Nasomatrix from bg [GFDL или CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons