Туристически наръчник - с кола под наем в Чепеларе

Обща информация за Чепеларе

Гледка към Чепеларе
Гледка към Чепеларе

Чепеларе е най–високото градче в България, намиращо се на 1200 м надморска височина в централната част на Родопите. Разстоянието до Пампорово е само 10 км, до София - 220 км и 70 км до Пловдив . Най – ранните сведения за града датират от неолита, а през V – VI век славяните са основали селище, просъществувало до нахлуването на османските войски, които го унищожават напълно. Съвременното градче бива създадено, едва след Освобождението, и се развива като културно-просветен и стопански център в региона.

Климатът в Чепеларе е преходно-континентален, като това е едно от най-слънчевите селища в страната, с над 270 слънчеви дни годишно. Снежната покривка се задържа между 80 и 100 дни, а зимата е мека и топла. Пролетта идва значително по–късно, а лятото е свежо и прохладно, което прави Чепеларе подходящо за туризъм през цялата година. Чепеларе разполага с няколко ски писти, сред които е и най–дългата в България (над 5 км), два седалкови лифта и няколко малки влека. Пистите са отворени от месец декември до април, в зависимост от снежната покривка. Подходящите условия и близостта до Пампорово, правят Чепеларе атрактивна и предпочитана ски дестинация.

Виртуална разходка из Чепеларе

Туристически обекти край Чепеларе

Центърът на града
Центърът на града
  • Музей на ските – това е единственият музей посветен на зимния спорт, който отваря врати през 1998 г. Музеят проследява развитието на ските и ски спорта в страната и града.
  • Музеят на родопския карст – единствен по рода си на Балканите. В експозицията могат да се видят разнообразни минерали, кристали, долната челюст на леопард - животно, обитавало района в миналото, както и възстановен скелет на пещерна мечка, достигаща 4,5 м височина.
  • Храм „Свети Атанасий Велики” – построен е само за 40 дни през 1834 г.
  • Архитектурният резерват Широка лъка – в селото се намират над 100 паметника на културата, което е и причината да бъде обявено за архитектурен и етнографски резерват. Това е родното място на много известни народни певци и музиканти, предимно гайдари.

Най-добрите хотели за Чепеларе, според Booking.com

  • Sonata Hotel and Restaurant
  • Dragushinovo Boutique Chalet Hotel
  • Four Seasons Villa
  • Family Hotel Zodiac
  • The Castle Hotel

Откъде най-бързо и лесно да вземете кола под наем в Чепеларе?

Може да използвате София като начална точка за вашето пътуване към Чепеларе. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички ски курорти в България.

Безплатен шатъл от Top Rent A Car
Безплатен шатъл от Top Rent A Car

Чепеларе от Марина Гатова [ GFDL or CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons