Туристически наръчник - с кола под наем в Троян

Обща информация за Троян

р. Бели Осъм в Троян
р. Бели Осъм в Троян

Троян се намира в Централна Северна България, в планински район. Разположен на 165 км от столицата София, 322 км от гр. Варна и 339 км от гр. Бургас. Намира се в Троянско–Калоферската част от подножието на Балкана, по течението на р. Бели Осъм. Историческите данни свидетелстват, че градът датира от дълбока древност.

Недалеч от него, се намира и прочутият Троянски манастир. Градът се е утвърдил като привлекателна дестинация за любителите на селски, рекреационен и еко туризъм. Градът е известен, и с майсторите си в различни занаяти, както и с качественото производство на спиртни напитки.

Виртуална разходка на Троян

Туристически обекти около Троян

Музеи

Центъра на Троян
Центъра на Троян

В градът има няколко интересни музея, които си заслужава да бъдат посетени:

  • Музей на народните занаяти и приложни изкуства - Този уникален музей се намира в центъра на гр. Троян. Неговата експозиция представя експонати на няколко основни теми: дърворезба, иконопис, художествено металообработване, керамика, народно облекло и тъкани. Някои предмети в него датират от X—IX век пр.н.е. открити в тракийски некропол в близост до Троян. В музея можете да видите и красив макет на изобразяващ Троянската – занаятчийска чаршия през XIX век, както и автентични работилници от същия период.
  • Природно–научен музей - Той се намира в с. Черни Осъм. Разполага с 3 зали, в които са изобразени над 700 животински и растителни видове от централната част на Стара планина. В него се намира и посетителският център към Националния парк „Централен Балкан”.
  • Изложение на народните и художествени занаяти - Намира се в непосредствена близост до Троянския манастир и показва майсторството на различни майстори занаятчии от всички точки на страната, а понякога и от чужбина. Тук посетителите биха могли не само да разгледат най–различни майсторски изработени предмети, но както и да закупят такива. Организират се и дегустации на прочутата Троянска сливова и Кайсиева ракии.

История

Стари къщи в Троян
Стари къщи в Троян

Районът е бил заселен още от Палеолита. През бронзовата епоха по течението на р. Осъм се заселват тракийски племена. От това време са и намерените бронзови накити, оръжия и керамични съдове. Около Троян се намира и древната римска крепост Состра, която е била опустошена от готите, заедно с прилежащото селище. Смята се, че след повторното и изграждане, което продължава тридесет години, крепостната стена е достигала височина от 10 метра.

След началото на турското робство в района се заселват български родове от Дунавската равнина, Чипровско, Берковско, Охридско и Разложко. През първата половина на 19 в. Процъфтяват занаятите. Най–голям дял от тях заема грънчарството, което дава началото на уникалната и до днес Троянска керамична школа. По това време Троян е бил селска община и жителите били принудени да ходят до Ловеч за административни и съдебни работи. През 1871 г. Васил Левски основава революционен комитет в града. Градът е бил опожарен от отстъпващите турски войска през 1877 г.

Други туристически възможности

Скулптура в Троян
Скулптура в Троян
  • "Беклемето" - Това е обширна местност разположена в Троянския проход. Има изградено туристическо селище, което предлага отлични условия за зимен туризъм. Недалеч се намира и писта за биатлон и ски бягане.
  • Троянски манастир „ Успение Богородично”- Трети по големина манастир в България. Разположен на няколко километра от Троян до р. Черни Осъм в изключително живописна местност. Манастирът има богата история – тук Васил Левски основата революционен комитет.
  • Скит „Йоан Предтеча” - намира се в красивата местност Зелениковец в Стара планина. Той е на 8 км от Троянския манастир. Скитът предлага и настаняване на туристи.

Природа и еко туризъм

В района на гр. Троян можете да видите резерватите „Козя стена”, „Стенето” и „Северен Джендем”, които са част от известния със своите уникални природни растителни и животински видове - Национален парк „ Централен Балкан”.

В резервата „Северен Джендем” има около 30 водопада, а релефът му е силно разчленен и трудно проходим. Резерватът „Стенето” е богат на пещери, които са слабо проучени заради дълбоките си пропасти. В него можете да видите и красиви скални образувания.

Най–малкият резерват „Козя стена” е създаден с цел запазване на редкия вид старопланински еделвайс и вековни букови гори. Районът е обитаван от различни видове грабливи птици. Можете да посетите и множеството хижи и къщи за гости.

Най–добрите хотели в Троян според Trip Advisor са:

  • Chateau Montagne Hotel
  • Troyan Plaza Hotel

Наем на кола в Троян

Ако планирате да посетите Троян, и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от София, Top Rent A Car има офис на ул. Мими Балканска 140, или от летището, откъдето може да наемете своя автомобил на място.

Троян е чудесен избор за еднодневна, или няколкодневна почивка. Ще можете да се насладите на прекрасна природа, уникални природни паметници и исторически находки. Можете да разгледате всички забележителности и природния феномен на района, както и да се разходите до други забележителни места.

Рент-а-кар услуги Летище София
Top Rent A Car предлага безплатен трансфер с шатъл на компанията

Троянския манастир от Елена Чочкова (Собствена творба) [ CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons