Туристически наръчник - с кола под наем в Русалка

Обща информация за Русалка

Красив залив на Русалка
Красив залив на Русалка

Ваканционно селище Русалка – Намира се на 90 км североизточно от Варна в близост до резервата "Тауклиман" - "Птичия залив" и природният археологически резерват "Яйлата". Създадено е по модел на френския "Клуб Медитеранее". Има сведения, че местността около Русалка е била заселена още преди 8000 години, като там са живели през вековете траки, римляни, славяни, византийци и прабългари. За това свидетелстват множество антични останки - различни каменни и глинени предмети, антични и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвени камъни.

Самото селище разполага с над 600 двойни бунгала по брега на морето. Край курорта има минерални извори с температура 32 градуса. В комплекса има всякакви спортни съоръжения: петнадесет тенис корта, игрища за мини футбол, мини голф и волейбол, гимнастически салон , фитнес зали, конна база, яхт клуб с ветроходни яхти и каяци училище по водолазен спорт, вело алеи, водни ски, джетове, скутери, водни пързалки и др. Гостите имат условия да практикуват още и тенис на маса, сърфинг, риболов и стрелба с лък.

Туристически обекти и забавления около Русалка

Русалка
Русалка е прочута с кристално-чистата си вода
 • Тауклиман - Птичия залив
  Местността се слави с малките си плажове, множество малки скалисти островчета и високи скални пещери. Предполага се, че пещерите са били използвани за живеене, а по – късно и като светилища на траки, римляни и византийци. Най-красивите от тях са разположени във високата част на Тауклиман и носят живописни имена като Голямата маара, Темната дупка, Арагонитовата пещера, Игленото ухо. Езеро Тузлата, намиращо се в местността, е задължителен за посещаване обект, тъй като дъното му е покрито с лечебна сероводородна кал. Местността е орнитоложки рай, защото от там минават хиляди прелетни птици, които спират за храна и почивка по пътя Виа Понтика. Тук могат да се наблюдават стотици птици като чайки, гъски, брегобегачи, дъждосвирци и др. Освен тях постоянно убежище в калното езеро и покритите с гъста растителност склонове са намерили защитени видове птици – бухал, белоопашат мишелов, голям маслинов присмехулник и влечуги – змиегущер, стенгущер, шипобедрена костенурка.
Русалка
Русалка
 • Нос Калиакра
  Нос Калиакра е обявен за природен и архитектурен резерват. Нос Калиакра е известен най – вече с легендата за 40-те девици, които завързали заедно косите си и скочили в морето, за да не попаднат в ръцете на турците. Всъщност местността е била обитавана още от 4 век пр.н.е. от траки. По – късно през елинистичната епоха там бива издигната крепостна стена и кули и се създават вътрешен и външен град. Днес там могат да се разгледат останките от крепостните стени, красивите пещери и природа. Носът е подходящ за наблюдение на птици и делфини.
 • Яйлата
  "Яйлата" – Местността е обявена за национален археологически резерват през 1989 г. Резерватът се намира на 2 км южно от Камен бряг и на 18 km североизточно от Каварна. Представлява приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето от скални масиви с височина 50-60 метра. В местността е открит пещерен „град“ със 101 "жилища", датиращи от 5000 години пр.н.е. В северната му част се е запазила ранновизантийска крепост от края на 5 век, с частично съхранени 4 кули и порта. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс.

Хотели край Русалка

Най – добрите хотели край Русалка според Trip Advisor са:

 • Russalka Holiday Village
 • Royal Cove Residence
 • Thracian Cliffs Golf & Beach Resort
 • Saint George Hotel 2 (Kavarna)
 • BlackSeaRama Golf & Villas (Balchik)

Наем на кола в Русалка

Ако планирате да посетите Русалка и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от Варна , Top Rent A Car има офис на ул. Цар Освободител 17 А, или от летището, от където може да наемете своя автомобил на място. Русалка е перфектна дестинация за еднодневна разходка от Варна. Градът е и добра база и начална точка за разглеждане на забележителностите по северното крайбрежие. В близост се намират: историческата крепост Калиакра, езерото Дуранкулак, Мидената ферма както и "рок столицата на България" – Каварна.

Renault Clio 4 Top Rent A Car пред летище Варна
Top Rent A Car разполага с офис на Летище Варна

Плаж край река Велека от Pudelek (Marcin Szala) (Собствена творба) [ CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons