Туристически наръчник - с кола под наем в Паничище

Обща информация за Паничище

Лифтове в Паничище
Лифтове в Паничище

Паничище е зимен ски курорт, който се намира в Рила на надморска височина - 1350 м. Разстоянието до София е 80 км, около 10 км до Сепарева баня, и около 25 км до Дупница. През лятото Паничище е начална точка за много пешеходни маршрути, включително маршрутите към Седемте рилски езера, резервата Скакавица и Скакавишкия водопад, Мальовица, Боровец и най-духовният и културен паметник в България, Рилският манастир. Селището граничи с Националния парк „Рила”, а в близост се намира и най-ниското ледниково езеро в планината - Сухото езеро.
Близостта на курорта до Сапарева баня, където извира най-топлата минерална вода в България, го превръща в предпочитана дестинация и за балнеоложки, и здравен туризъм. Паничище разполага с няколко ски писти, включително и детска, като всички са оборудвани със ски влекове, както и писта за шейни.

Забележителности около Паничище

Бекяра

Ски писта Бекяра е втора по дължина - 470 м, ски влекът, с който разполага е пригоден за 280 души на час. Място за похапване след уморителните спускания по пистата е ресторант Елените, той се намира в непосредствена близост.

Аджера

Писта Аджера предлага малко по-къс маршрут - 400 м, а бройката скиори обслужвани на час от лифта е 250 души, включително и детски ски влек.

Пистата за крос-кънтри

Лифтове в Паничище
Лифтове в Паничище

За любителите на по-различни маршрути, пистата крос-кънтри, би била чудесна алтернатива. Може да я откриете в близост до Сухото езеро. Мястото ще предлага възможност за тренировки на биатлонистите и по-точно те ще могат да се упражняват на мишените, които ще бъдат разположени там.

Хижа "Пионерска"

Единствено място, където може да се спускате с шейни е именно тази писта (1130 м), а максималният поток от хора, преминаващи за час през лифта е 350 души.

Хижа Седемте езера

Посетителите на Паничище имат пред себе си голямо разнообразие от писти, сред които могат да избират. Хижа седем езера е с дължина триста метра, 250 души на час е допустимия поток, преминаващ през влека.

Хижа "Рилски езера"

Най-голямата от всички писта е с дължина почти километър (950 - метра). Капацитет на влека е почти двойно по-голям, от този на останалите писти (700 души на час). Може да наемете ски екипировка или да се възползвате от услугите на ски учители. Дори по-голям лифт от този се очаква да заработи. Той ще свързва хижа „Пионерска” и хижа „Рилски езера”, и ще бъде с обща дължина 2200 м и капацитет 960 души на час. Спортистите състезаващи се, или практикуващи зимни спортове, могат да открият всичко необходимо за провеждане на подготовка в своите дисциплини. Курортът разполага с тренировъчната база при Сухото езеро с футболни, волейболни, баскетболни игрища. За тенисистите и плувците са предвидени басейни и тенис кортовете в местните хотели. В посетителския информационен център „Паничище” може да бъде получена повече информация за възможностите за настаняване, туристическите маршрути в района, планински водачи и др. Посетителският център на национален парк Рила в курорта Паничище е създаден по програма ФАР на Европейския съюз, под юрисдикцията на Министерство на околната среда и водите. Направен е по образец на най-известните центрове на резервати от целия свят. Това е първия по рода си център в България.

Туристически обекти край Паничище

Национален парк Рила

Ски писти в Паничище
Ски писти в Паничище

Най–големият Национален парк и резерват – Рила. В него се намират и Седемте Рилски езера, прочути по цял свят със своята хубост. Посетителите на Парка имат възможността да се насладят на чудни природни гледки и богато биоразнообразие.

Рилските езера

Рилските езера се намират в един от най – живописните дялове на Рила – Дамгския дял. Те са с ледников произход и се намират между 2000 м и 2500 м надморска височина. Най – известните сред тях да Седемте Рилски езера, които са именувани според формата си - Сълзата, Окото, Бъбрека, Трилистника, Близнака, Рибното и Долното езеро.

Рилски манастир

Построен през далечните 927-941 г, Рилският Манастир, успява да просъществува повече от хилядолетие, макар че е неколкократно е ставал жертва на пожари и възстановяван в последствие. Той е един от най – бележитите християнски паметници на България, а през вековете на турско робство е бил книжовно и просветно средище. Включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Кирилова поляна

Кирилова (партизанска) поляна е местност, която е разположена в резервата "Риломанастирска гора", на територията на Природен парк “Рилски манастир”. Представлява голяма равна поляна, на която има бунгала и обособени места за къмпинг на палатки и заведение за хранене. От Кирилова поляна стартира еко-маршрут, който води до Сухото езеро.

Екопътека "Бели Искър"

Пътеката започва от 1215 м надморска височина, а на най-високата й точка е изградена панорамна тераса на 1528 м височина. От панорамната тераса могат да се видят притоците на река Бели Искър, чиито имена носят долините в района. Екопътеката е създадена през 2003 г, и е с дължина 7 км. Разположена е по горното течение на р. Бели Искър, като лъкатуши около реката.

Сухото езеро

Паничище
Паничище

Сухото езеро се намира в Природeн парк Рила, до град Белица и курорта Семково. Това е най-ниското езеро в планината Рила. Намира се в близост до красива клекова гора, в подножието на Среден връх. Любопитното за това езеро е, че то е безотточно, и не пресъхва през летния сезон. До тук води маркиран еко-маршрут, водещ началото си от Кирилова поляна.

Хотели и ресторанти в Паничище

Най–добрите хотели в Паничище според Booking.com са:

 • Рила Шато хотел & Спа
 • Хотел Панорама
 • Къща за гости Меди
 • Къща за гости Зелени Преслап
 • Пионерски шалет

  Откъде най-бързо и лесно да вземете кола под наем в Паничище?

  Може да използвате София като начална точка за Вашето пътуване към Паничище. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички ски курорти в България.

  Top Rent A Car разполага с офис на Летище София
  Top Rent A Car разполага с офис на Летище София, на 2 часа от Банско

  Муратово езеро, Пирин от Pudelek (Marcin Szala) (Собствена творба) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons