Туристически наръчник - с кола под наем в Лозенец

Обща информация за Лозенец

коли под наем в Лозенец

Лозенец е типично рибарско селце, което се намира на 60 км южно от Бургас. Селището е основано 1924 г, от жители на съседното село Велика, поради факта, че е на брега на морето.

Природните дадености на Лозенец го правят привлекателна туристическа дестинация. В Лозенец човек е едновременно на планина и на море. Лозенец има шест плажа - Централен, Корал, Оазис, Мечата дупка, Малък и Бабешки, всеки един от които е със ситен, златист и мек пясък.

Виртуална разходка из Лозенец

Плажове в Лозенец

 • Централният плаж е с дължина около 700 метра, разполага с чадъри, шезлонги, заведения за хранене и летни барчета. Там могат да се намерят различни водни развлечения като водни колела, джетове, "банани" и др. На този плаж има и сърф училище, както и възможности за риболов и конна езда.
 • Плажът Корал е с по-дълъг в сравнение с Централния плаж. На него също има сърф училище, а фактът, че достъпа до него е свободен, го прави предпочитано място за къмпинг. Плажът Оазис е с югоизточно разположение спрямо Лозенец, посока Царево. Плажът разполага с водолазен център, както и всички развлечения, които се предлагат на Централния плаж.
кола под наем в Лозенец
 • Плаж Мечата дупка се намира между Централния плаж и плаж Корал. Намира се в закътано и спокойно заливче, без джетове, чадъри, шезлонги и шумотевица. Мястото е известно с кристално чистата си вода и естествената лагуна, което го прави подходящо за малки дечица и бебета. Това е едно прекрасно заливче за релаксираща почивка с условия за подводен риболов и ненатрапчиви местенца за хапване.
 • Малкият плаж се намира в югоизточния край на селото. От двете си страни е обграден от скали. Разполага с чадъри, шезлонги, водни колела и джетове, и заведение за хапване.
 • Бабешкият плаж е разположен между Централен и Малък плаж. Характеризира се със скалист релеф и е предпочитан от нудисти. Първоначалното наименование на селището е било „Емберли” - кръстено на популярния гроздoв сорт, но по – късно е прекръстено на Лозенец, заради изобилието от лозя наоколо. Измервания сочат, че морската вода в курортното село е най-чиста по Българското Черноморие, а наличието на полезни микроелементи като магнезий, калций, йод, бром и др. са оценени високо от специалисти от целия свят.

Туристически обекти край Лозенец

Корабче край Лозенец
Корабче край Лозенец

Забележителности, които не трябва да пропускате са:

 • Църквата "Св. Георги" Още през 30-те години на миналия век, жителите на нов оизграденото селце искали построяване на собствена църква. Хората положили много труд, за да съберат строителни материали, но не достигали парични средства. Заради тежката икономическа обстановка след края на Втората световна война, строежът на църквата бил отложен. През 1998г. църквата била построена и осветена изцяло с дарения от местните жители.
 • Пещерата Мечата дупка
  Намира се между Централния плаж и плаж Корал. Името ? се дава от стари рибари, които уловили двойка тюлени (морски мечки), преди много години.
 • Национален парк Странджа
  Най – голямата защитена територия в България - 1161 кв. км, с най – големият широколистен горски комплекс в Европа. В Природния парк можете да се запознаете с най-голямото видово разнообразие на риби, земноводни и влечуги, птици, бозайници и висши растения в страната. Горите съставляват 80% от територията на Парка, от които 30% са вековни.
 • Реките Велека, Караагач, Дяволска
Природен резерват Ропотамо
Природен резерват Ропотамо
 • Природен резерват Ропотамо
  Намира се на 15 км. от Лозенец. Обявен е за резерват през 1940 г, изменен 1956 г., а от 1962 г. е Народен парк. Той обхваща устието на река Ропотамо и има площ от близо 850 хектара. В границите на парка има 4 резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водните лилии" Създаден е с цел да се запазят типичните горски съобщества от лонгозен и низинен тип растителни елементи от съседни фитогеографски райони - медитерански, предноазиатски понтийски, ендемични и реликтни видове и съобщества, редки псамофити, пясъчна, лилия лианоподобни растения.
 • Село Велика и Ботаническата градина на семейство Серафимови
  Намира се на 4 км югозападно от Лозенец.
 • Село Резово, крепостта Кастрицион и заливът Силистар
  Намират се на 25 км южно от Лозенец, точно на устието на река Резовска, по която минава границата между България и Турция. Селището е най-южната точка по черноморското ни крайбрежие и има богата древна история.
 • Беглик Таш
  Тракийска обсерватория, представляваща огромни камъни, през които в моменти на слънцестоене и равноденствие преминават слънчевите лъчи, образувайки своеобразен календар. Мястото е било светилище за древните траки и там са провеждали различни ритуали.

Хотели и ресторанти в Лозенец

Най–добрите хотели в Лозенец според Trip Advisor са:

 • Oasis del Mare
 • Emberli Aparthotel
 • Hotel Romance
 • Sunset Beach

Най-добрите ресторанти в Лозенец според Trip Advisor са:

 • Moabet restaurant
 • Sezoni
 • Cactus
 • Ianis Fish Bistro

Откъде най-бързо и лесно да наемете кола в Лозенец

Може да използвате Бургас или някоя друга от близките морски локации като начална точка за Вашето пътуване към Лозенец. Top Rent A Car разполага и с офис в Созопол, разположен на 32 км от Лозенец и посредством него извършва директни доставки до близки точки.

Renault Clio IV летище Варна
Top Rent A Car oфис Созопол

Лозенец - общ план от Berchaf (Собствена творба) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons