Туристически наръчник - с кола под наем в Ковачевица

Обща информация за Ковачевица

На влизане в Ковачевица
На влизане в Ковачевица

Ковачевица е китно планинско селце, разположено в Югозападна България. Намира се на 210 км, от столицата София , на 560 км от гр. Варна и на 439 км от гр. Бургас .
Ковачевица е известна с това, че е запазила автентичния си облик през вековете. Заради уникалната си архитектура, селото е обявено за архитектурен исторически паметник през 1977 г. Историческите данни показват, че информацията за селото датира от 15-16 в., но това не означава, че не е имало и други заселници от по-древни времена. Историческите находки открити там, предполагат, че Ковачевица е била център на древна цивилизация. Намира се на надморска височина от 1050 м, в изключително живописен район, като най-близкото населено място е на 5 км от него. В края на 19 в. чистото и подредено село наброява население от 630 души. Планирайте Вашето пътуване с кола под наем от Top Rent A Car , за да посетите Ковачевица.

Виртуална разходка из Ковачевица

История

Ковачевица от високо
Ковачевица от високо
  • Селото То е основано от будни български родове, които отказват да приемат исляма, и се заселват именно там. Счита се, че през периода 1623-1626 г са се сформирали първите махали. Заселниците били от Западна Македония и Търново. Край селото са открити исторически находки от преди новата ера (тракийски шлемове, монети, мраморни плочи, керамични съдове и други), което означава, че районът макар и високопланински е бил заселен от дълбока древност.
  • Легендата Според преданията се смята, че името на селото е дошло от жената на местния ковач на име Марко. След неговата кончина, жената поема грижите към семейството. Когато близки роднини и познати отивали там, те казвали, че отиват при „Ковачевица”, т.е жената на ковача. И от там дошло името на махалата, около която се събрали всички други махали, за да се бранят от разбойнически набези.

Забележителности около Ковачевица

Възрожденски къщи

Къщите в Ковачевица са изградени почти изцяло от камък, дори покривите. Единствено при по-високите, последният етаж е дървен. Къщите са изцяло пропити с духа на Възраждането. Красивата му и масивна архитектура, го превръща в архитектурен паметник на културата. Построяването на всяка къща, показва изключителното майсторство на поколенията. Самият стил на къщите и улиците е уникален сам по себе си, и няма аналог в българската архитектура.

Природа

Къщи с каменни покриви в Ковачевица
Къщи с каменни покриви в Ковачевица

Районът е изключително живописен и красив. От селото тръгват туристически маршрути до водопад „Синия вир”, и местността „Кози камък”. Предлага богати възможности за разходки, историко-познавателен и рекреационен туризъм. Далеч от градския шум, високо в планината, с кристално чистите си въздух и питейна вода, селото е правилен избор, за хората, обичащи този тип почивка и разходки. В района можете да посетите и популярните села за селски туризъм: Лещен, Долен и Рибново. Ковачевица е чудесно високопланинско селце, сгушено сред високите хълмове. Това райско кътче е под защитата на ЮНЕСКО.

Това са само малка част от чудесните възможности, които предлага районът. Планирайте Вашето пътешествие до този изключителен район с кола под наем от Top Rent a Car.

Най-добри хотели в Ковачевица според Trip Advisor са:

  • Guest house “Lavanda”
  • house “Kanina”
  • Guest house “Vesko and Suzi”

Наем на кола в Ковачевица

Ако планирате да посетите Ковачевица, и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от София, Top Rent A Car има офис на ул. Мими Балканска 140, откъдето може да наемете своя автомобил на място. Ковачевица е перфектна дестинация за двудневна разходка от София.

Рент-а-кар услуги Летище София
Top Rent A Car предлага безплатен трансфер с шатъл на компанията

Улица в Ковачевица от Петко Йотов (Собствена творба) [ GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons