Туристически наръчник - с кола под наем в Китен

Обща информация за Китен

Заливът на Китен
Заливът на Китен

Китен е китно малко, уютно градче с не повече от 1000 жители, намиращо се на около 55 км южно от Бургас и на 5 км от Приморско , в подножието на Странджа планина. Китен има два живописни залива - Караагач и Атлиман. Разположен е северно от устието на Китенската река и на част от малкия полуостров Урдовиза. Градчето е наречено Китен, тъй като погледнато от далеко приличало на китка. Историята на Китен започва около 6 в. пр. Хр., когато на негово място е имало тракийско селище. От южния залив на Китен са извадени много предмети, като оръдия на труда от камък, кост и керамични съдове, които в момента се съхраняват в музея в град Созопол. Легенда разказва как в първите години от Турското робство, Султанът се влюбил в неземно красивата девойка Стана Урдовизка. Тя се съгласила да се омъжи за него, ако освободи от данък толкова земя, колкото може да се обиколи от изгрев до залез слънце на хвърковат кон. Владетелят се съгласил, а девойката потеглила в ранни зори на своя кон и обиколила почти цяла Странджа планина. Когато стигнала до залива, конят й умрял от умора, а не след дълго и тя самата. Местното население било освободено от данъци, а заливът бил наречен Атлиман (Конски залив).

Виртуална разходка в Китен

Туристически обекти край Китен

Забележителности, които не трябва да пропускате:

Пристанището на Китен
Пристанището на Китен
 • Заливи Урдовиза и Атлиман
  Плажът на Атлиман се намира в северната част на залива и там могат да се срещнат красиви пясъчни дюни. Плажът е заграден със скали. Южният залив Урдовиза е разделен на два плажа - „Китен-юг“ и „Къмпинг Китен“. И двата залива са идеални за плажуване.
 • Пристанище
  От Пристанището тръгват туристически корабчета, които предлагат разходки до съседни селища — Приморско, Лозенец, Ахтопол.
 • Резерват Ропотамо
  Обявен е за резерват през 1940 г, изменен 1956 г, а от 1962 г е Народен парк. Той обхваща устието на река Ропотамо и има площ от близо 850 хектара. В границите на парка има 4 резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водните лилии" Създаден е с цел да се запазят типичните горски съобщества от лонгозен и низинен тип растителни елементи от съседни фитогеографски райони -медитерански, предноазиатски понтийски, ендемични и реликтни видове и съобщества, редки псамофити /пясъчна, лилия лианоподобни растения.
 • Беглик Таш
  Тракийска обсерватория, представляваща огромни камъни, през които в моменти на слънцестоене и равноденствие преминават слънчевите лъчи, образувайки своеобразен календар. Мястото е било светилище за древните траки и там са провеждали различни ритуали.
Централната част града
Централната част града
 • Природен парк Странджа
  Обхваща резерватите "Силкосия", "Лопушна", "Витаново", Тисовица" историческата местност "Петрова нива". Създаден е, за да се опази уникалната растителност, с представители като космат дъб, източен бук, източен горун, черен габър, мъждрян конски кестен, дървовидна хвойна, див жасмин, псевдо маквиси, странджанска зеленика бясно дърво, арменски дъб, див нахут, дива смокиня и др.

Хотели и ресторанти в Китен

Най–добрите хотели в Китен според Trip Advisor са:

 • Hotel Chiplakoff
 • Green Park
 • Princess Residence
 • Coop-Kiten Hotel Complex
 • Kiten Beach Hotel

Най-добрите ресторанти в Китен според Trip Advisor са:

 • Ribarski han

Откъде най-бързо и лесно да наемете кола в Китен

Може да използвате Бургас като начална точка за Вашето пътуване към Китен. Top Rent A Car предлага и директни доставки на коли до всички морски курорти в България.

Слънчев Бряг - Top Rent A Car
Слънчев Бряг - Top Rent A Car

Плажът в Китен от Zourich (Собствена творба) [ CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons