Туристически наръчник с кола под наем в Китен

Обща информация за Китен

The bay in Kiten
Заливът в Китен

Китен е чудесен малък и уютен курортен град с по-малко от 1000 жителя, разположен на около 55 км южно от Бургас и 5 км от Приморско в подножието на Странджа планина. Китен има две живописни залива - Караагач и Атлиман, разположени на север от устието на река Китенска и част от скалистия полуостров Урдовиза. Освен живописните планожове в града има и много растителност- от там идва и името на курорта – погледнато отстрани Китен прилича на китка. Историята на Китен започва около 6 в. пр.н.е., когато това място е било тракийско селище. В южния залив на Китен са намерени много предмети от камък, кости и керамика, които в момента се съхраняват в музея в град Созопол. Легендата разказва, че през ранните години от Османско владичество султана се влюбил в много красиво момиче- Стана Урдовизка. Тя се съгласила да се омъжи за него при едно условие - ще бъде негова, ако той освободи от данъци и задължения толкова земя, колкото тя успее да обиколи с коня си от изгрев до залез слънце. Султанът се съгласил и момичето тръгнало на изгрев слънце на коня си и пътувало по цялата Странджа планина. Когато се върнала в залива, конят й умрял от изтощение и не след дълго тя също умира. Местните хора били освободени от данъци, а заливът е наречен Атлиман ( Конският залив).

Виртуална разходка из Китен

Забележителности в района на Китен

Интересни места, които не бива да изпускате

The port of Kiten
Пристанището на Китен
 • Плажовете Урдовиза и Атлиман
  Плажът в залива Атлиман е разположен в Северната част на залива и от него могат да бъдат видяни красиви пясъчни дюни, а плажът е заобиколен от скали. Южният плаж Урдовиза условно се разделя на два – плаж „Китен-юг“ и плаж „Къмпинг Китен и двата от тях перфектни за плажуване.
 • Пристанище
  Там можете да видите много туристически лодки и корабчета, предлагащи разходка по море до Приморско, Лозенец или Ахтопол.
 • Резерват Ропотамо
  Обявен за резерват през 1940 г. и от 1962 г. Национален парк. Обхваща река Ропотамо и има площ от около 850 хектара. В рамките на парка са разположени четири резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водни лилии", които са създадени с цел запазване на специфичната за региона растителност от чужди растения от съседни фитогеографски райони.
The centre of the town
Центъра на града
 • Бегликташ
  Това е място с мистична история от тракийско време - представлява специфично подредени камъни в кръг върху скална повърхност, и се предполага, че се е ползвало като слънчев часовник. На мястото са се изпълнявали множество древни ритуали.
 • Странджа
  Обхваща резерватите Силкосия, Лопушна, Витаново, Тисовица, историческа местност „Петрова нива“. Резерватът е създаден за запазване на уникалната растителност, с представители като дъб, източен бук, източен дъб, черна габър, мъждрян, конски кестен, хвойна, див жасмин, псевдо храсти Странджанска зеленика, диво дърво и др.

Хотели и ресторанти в Китен

Най-добрите хотели в Китен според Trip Advisor са:

 • Hotel Chiplakoff
 • Green Park
 • Princess Residence
 • Coop-Kiten Hotel Complex
 • Kiten Beach Hotel

Най-добрите ресторанти в Китен според Trip Advisor са:

 • Ribarski han

Най-добрите сделки за коли под наем в Китен

Най-добрият начин да посетите всички интересни места в района на Китен е да намете кола под наем от Top Rent A Car. Можете да разгледате нашите офиси за коли под наем в град Бургас, ако планирате да започнете пътуването си от града или да направите резервация с доставка. Top Rent A Car разполага с офис за коли под наем в Созопол, който извършва доставките до най-южните курорти.

 Top Rent A Car в Созопол
Top Rent A Car в Созопол

Kitenbeach By Zourich (Own work) [ CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons