Туристически наръчник - с кола под наем в Батак

Обща информация за Батак

Къща край Батак
Къща край Батак

Батак е красиво планинско градче, известно с красивата си природа, и богатото културно и историческо наследство. Той се намира в Южна България на над 1000 м надморска височина. Разположен на 147 км от столицата София, 325 км от гр. Бургас и 448 км от гр. Варна. Недалеч от него се намира и известния, и живописен язовир Батак.

Градът е известен с печалните събития около, и след Априлското въстание. В момента градът, и районът са отлично място за почивка и отдих, както и с цел посещаване на исторически и културни паметници. Планирайте Вашето пътуване с кола под наем от Top Rent A Car, за да посетите Батак.

История

Къщи край Батак
Къщи край Батак

Батак и районът около него са били заселени от най-древни времена. За това свидетелстват историческите находки – в района са открити множество руини от древни крепости, църкви, могили и др. Те са дело на най-различни култури и народи – римляни, тракийци, византийци и славяни.

Априлско въстание

След потушаването на Априлското въстание, турските башибозуци започват масово клане над християните. Част от населението се скрива в църквата Св. Неделя, но след няколко дни положението вътре е трагично. Жените подтикнати от липсата на вода, започват да копаят кладенец с голи ръце, за да напоят децата си, който може да се види и днес. Но след превземането на църквата всички християни биват изклани. След печалния отзвук на Априлското въстание в Батак, светът е изумен от кървавите събития, и вижда волята на страната за освобождение.

Забележителности около Батак

Културни забележителности

Язовир Батак
Язовир Батак
  • Исторически музей - създаден през 1956 г, той предлага разходка с беседи в целия комплекс на различни езици. Има множество фотографии, и най-различни ценности от античността, средните векове, възраждането, Руско-турската освободителна война и след освобождението.
  • Балиновата къща - Тя е построена около 1895 г, в нея са живели Борис и Трендафил Балинови. Къщата е етнографски музей, експозицията представя бита, поминъка, празниците и обичаите на местното население от края на 19 в. и първата половина от 20 в.
  • Църква „Св. Неделя” - Тя е построена през далечната 1813 г, за 75 дни с труда на жителите на града. Храмът е куполна постройка, изградена от камък с дъбови врати.

Природни забележителности

  • Цигов Чарк - курортът е разположен недалеч от града, на брега на язовир Батак. Разполага с отлични хотели, почивни станции и ресторанти. Непосредствената близост до язовира дава отлични възможности за практикуването на водни спортове и риболов.
  • Язовир Доспат и гр. Сърница - има изградени почивни бази, вили и заведения, предоставящи всички удобства за туристите. Районът е отличен и за ловен туризъм, предлагащ разнообразни условия и богат по вид дивеч.

Това са само малка част от чудесните възможности, които предлага районът. Планирайте Вашето пътешествие до този изключителен район с кола под наем от Top Rent a Car.

Най-добри хотели в Батак според Trip Advisor са:

  • Spa hotel Hebar
  • Hotel Eterno

Откъде най-бързо и лесно да наемете кола в Батак?

Ако планирате да посетите Батак, и все още не сте си резервирали автомобил, може да го направите като използвате формата ни за резервации отляво. Ако пътувате от София, Top Rent A Car има офис на ул. Мими Балканска 140, от където може да наемете своя автомобил на място. Батак е перфектна дестинация за двудневна разходка от София. Ако имате нужда от повече информация относно доставките и трансферите, които предлагаме, моля разгледайте страницата ни с Допълнителни услуги.

Рент-а-кар услуги Летище София
Top Rent A Car предлага безплатен трансфер с шатъл на компанията

Панорама на Батак от Едал Антон Лефтеров (Собствена творба) [ CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons